• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Всеукраїнський "Круглий стіл" "Музеї навчальних закладів як осередки патріотичного виховання"

Всеукраїнський "Круглий стіл" "Музеї навчальних закладів як осередки патріотичного виховання"

2015-03-16

У рамках Угоди про співпрацю щодо сприяння функціонуванню музеїв навчальних закладах України Педагогічний музей Національної академії педагогічних наук України та Український державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді провели 14 березня 2015 року Всеукраїнський "Круглий стіл" "Музеї навчальних закладів як осередки патріотичного виховання".

До участі у зазначеному заході були запрошені працівники обласних, районних та міських Центрів туризму і краєзнавства учнівської молоді – відповідальні за організацію музейної справи на місцях, педагоги – керівники музеїв при навчальних закладах, вчені, краєзнавці.

Шкільні музеї

"Круглий стіл" проводився у м. Києві, в приміщенні Педагогічного музею України. Відкрив захід директор Педагогічного музею, кандидат педагогічних наук Міхно О.П., який у своєму виступі зазначив як пріоритетний напрям діяльності очолюваного ним музею - популяризація та сприяння роботі музеїв навчальних закладів.

Від Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді колег привітав заступник директора, член Правління Національної спілки краєзнавців Омельченко Д.Г. У своєму виступі він зупинився на питаннях змісту, форм та засобів роботи з патріотичного виховання дітей та молоді у навчальних закладах, ролі та місця освітянських музеїв у цій роботі.

Завідувач відділом краєзнавства Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Бондарчук Д.О. поінформував присутніх про зміни в нормативно-правовій базі діяльності музеїв при навчальних закладах.

З доповіддю "Виховання музейної культури та організація науково-дослідницької роботи учнів у шкільному музеї" виступив доцент кафедри загальної та соціальної педагогіки Львівського національного музею ім. І.Франка Караманов О.В.

Про сучасний стан та тенденції розвитку музеїв при навчальних закладах України говорила у своєму виступі методист КЗ "Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти" імені В.О.Сухомлинського Гайда Л.А.

Основними питаннями, що обговорювались учасниками "Круглого столу" були:

- форми і напрями патріотичного виховання дітей та молоді в діяльності музеїв навчальних закладів;

- актуалізація досвіду діяльності музеїв навчальних закладів в умовах сьогодення.

Цікавими, конструктивними думками щодо стану музейної справи у навчальних закладах та перспективами цієї важливої освітянської складової в організації навчально-виховного процесу поділилися: Ткачук С.Ф. – керівник "Народного музею" історії с. Бистричі Березнівського р-ну Рівненської області; Юношева І.В. – заступник директора Центру туризму і краєзнавства Інгулецького р-ну м. Кривого Рогу Дніпропетровської області; Кубрак О.П. – керівник гуртка "Юні музеєзнавці" Калуської філії Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді; Коробова Н.Й. – керівник музею "Історія рідної школи" КЗШ № 59 м. Кривого Рогу Дніпропетровської області; Єрмолаєва Л.І. – директор Літературного музею Олени Теліги спеціалізованої школи № 97 ім. О.Теліги Шевченківського р-ну м. Києва; Дюдя Л.Ю. – методист відділу спортивного туризму і краєзнавства КЗ Київської обласної ради "Центр творчості та юнацтва Київщини" та інші педагоги.

Шкільні музеї

У рамках "Круглого столу" відбулась презентація монографії кандидата історичних наук, краєзнавця Перерви В.С. "Церковні школи в Україні кінця ХVІІІ – початку ХХ ст.: забутий світ".

За підсумками проведеного заходу було прийнято проект рекомендацій щодо подальшої діяльності музеїв навчальних закладів з патріотичного виховання дітей та молоді, формування середовища музейної педагогіки.

За матеріалами: ukrjuntur.org.ua

/Files/images/2015_rk/20150316-krugliy_stl/Круглий стіл.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 245

Коментарi